Warmtepomp is ook voor verplichting in 2025 al de investering waard

Warmtepomp is ook voor verplichting in 2025 al de investering waard

Vanaf 2025 moeten alle nieuwbouwwoningen verplicht onafhankelijk gemaakt zijn van fossiele brandstoffen zoals stookolie en aardgas. De toepassing van de warmtepomp wordt zo verplicht. Al wordt ook vandaag al vaker gekozen voor een warmtepomp dan voor fossiele energiebronnen.

Begin 2022 kwam het eerste verbod op het plaatsen van een nieuwe stookolieketel. Een eerste start in het verbannen van fossiele brandstoffen dat nu een versnelling hoger schakelt. De meest recente beslissing houdt in dat het verbod op een aardgasaansluiting in een nieuwbouwwoning in Vlaanderen al vanaf 2025 ingaat.

Voor omgevingsvergunningsaanvragen voor nieuwbouw vanaf 2023 is er overigens geen aardgasaansluiting meer toegestaan in nieuwbouwprojecten en verkavelingen vanaf vijf wooneenheden.

Voor omgevingsvergunningsaanvragen vanaf 2023 legt de EPB-regelgeving een hoger aandeel aan hernieuwbare energie op bij nieuwbouw en ingrijpende energetische renovaties, en is een verwarming op lage temperatuur verplicht voor nieuwbouw.

Kostenefficiënte manier van verwarmen en koelen

Het oorspronkelijke plan om vanaf 2023 (hybride) warmtepompen te verplichten in nieuwbouwwoningen is intussen geschrapt. Voor de consument zijn niet-hybride (elektrische) warmtepompen een kostenefficiënte manier van verwarmen en koelen. Bovendien is het een pak milieuvriendelijker.

Uit een recente rondvraag bij de leden van Embuild Vlaanderen (de nieuwe naam van de Vlaamse Confederatie Bouw, red.) blijkt de lucht-water warmtepomp het populairste type te zijn bij nieuwbouw. 60% van de bouwprofessionals geeft aan dit vaak tot bijna altijd toe te passen.

De lucht-lucht warmtepompen worden op vandaag minder toegepast. Ook geothermische warmtepompen, die de hoogste efficiëntie bieden, worden steeds vaker toegepast. Uit het recente ruimterapport van de Vlaamse overheid blijkt dat tussen 2017 en 2021 er in Vlaanderen 1.545 geothermische warmtepompen zijn bijgekomen voor de verwarming van woningen en appartementen.

Voortrekkersrol

“Nieuwbouw is vandaag ontzettend energie-efficiënt met hernieuwbare energie en een hoge isolatiegraad. Ook blijken warmtepompen al vaak de voorkeur te krijgen op fossiele energiebronnen.”

“Met nieuwbouw neem je dus een voortrekkersrol op. En dat is niet alleen goed voor je energiekosten, maar dat is ook conform de doelstelling van de Vlaamse regering om binnen één generatie al onze woningen fossielvrij te maken”, aldus Marc Dillen, directeur-generaal bij Embuild Vlaanderen.

(bron: Energiesparen.be en Embuild Vlaanderen)

Terug naar nieuwsartikels

Wil je op de hoogte blijven van het nieuwbouwaanbod?

Registreer je hier en blijf op de hoogte van het aanbod dat aan jouw wensen voldoet!

Blijf op de hoogte