We bouwen minder vaak zelf

We bouwen minder vaak zelf

De baksteen in de maag en de zin om zelf te bouwen op een grote lap grond bestaat niet meer: de tijden en woonwensen zijn duidelijk veranderd. Vandaag bouwen we veel minder nog zelf, maar kopen we eerder een afgewerkte woning of appartement. Toch zou het zelf bouwen weer wat meer aan de orde mogen komen, vindt architect Marnik Dehaen.

De nieuwbouwtrend van vandaag wijst in één richting: de betaalbaarheid van de woning. “Er zijn nog maar weinig jonge mensen in de financiële mogelijkheid om een woning te bouwen op het beperkt aantal resterende bouwgronden. Veelal zijn het projectontwikkelaars die aan het werk zijn om een groter appartementsproject of kavel te realiseren”, licht Marnik Dehaen, voorzitter van de Orde van Architecten toe. “De particulier zoekt naar een kant-en-klare oplossing en vindt deze dan voornamelijk bij de projectontwikkelaars.

Binnen de projectwereld is de trend gelukkig ingezet dat ze meer en meer inzetten op kwalitatieve architectuur met een gekendere architect, om zo een degelijk kwaliteitsvol project uit te denken. Geen kopie van een kopie meer met enkele wijzigingen. Een mooi, recent voorbeeld is de verticale tuin op het Antwerpse Eilandje.” En kwalitatieve architectuur verkoopt sneller in projectontwikkeling.

Tweede keer bouwen

“De cliënten die een beroep doen op een architect om zelf te bouwen, zijn veelal veertigers en vijftigers die door een aantrekkelijker budget ook kwalitatiever hun droomproject kunnen aanpakken. Zij bouwen vaak ook voor de tweede keer.”

“De bouwheren die wel nog zelf bouwen wijken daarbij ook vaak af van de traditionele baksteen. Er volgt o.a. meer interesse in de betonbouw, die energetisch meer voordelen oplevert door de grotere massiviteit. Ofwel laat de bouwheer het als industrieel pand, ofwel wordt het high end afgewerkt.”

Van de stad naar het dorp

Net zoals in alle tijden blijven jongeren ook nu nog even in de stad plakken, om zich op latere leeftijd te settelen op een rustiger stekje. Hierbij op zoek gaan naar een grote woning met tuin zit er niet meer in. “Met de verdichting van de dorpskernen komen we zo eerder uit bij een compacte woning, waar nog altijd aandacht is voor groen en rust. Iedereen wenst licht, ruimte en groen. Zeer mooi slagen we er altijd in om van onze almaar compacter wordende woning er groots te laten uitzien.”

Terug naar nieuwsartikels